lauantai 16. helmikuuta 2013

Tulkaa Dubliniin osa 2



Kuljetus
 
Dubliniin tullessaan turistin kannattaa miettiä ottaako huomattavasti halvempi paikallisbussi vai käyttääkö taksia tai kalliimpaa lentokenttäbussia. Jos vertaa esimerkiksi jo kahta bussia, on säästö monta euroa. Paikallisbussilla keskustaan pääsee 2,80 eurolla, kun lentokenttäbussi maksaa noin 7euroa. Dublin bus:in vuorot 16 ja 41, kun menevät suoraan kentältä keskustaan vain hieman pidemmän reitin, kun kalliimpi serkkunsa. Jos taas kaipaat rentoutta ja huoletonta hotellille pääsyä, lämpimästi suosittelen taksi -vaihtoehtoa. Dublin bus:in bussit kun eivät voi ylpeillä tarkkuudellaan. Taksimaksu vaihtelee hotellin sijainnin ja taksikuskin ympyrää pyörimisen summasta, mutta on olemassa myös yrityksiä jotka takaavat esim. matkamaksun kentälle jos auton varaa aikaisemmin. Joissain tilanteissa kyyditettävän tulisi tietää määränpää kuskia paremmin, mutta sitä on turha pelästyä. Modernilla kuskilla löytyy myös navigaattori, he vain ovat tottuneet ensin kysymään asiakkaan neuvoja ja laite otetaan esille vain ns. viimeisenä oljenkortena. On myös valitettavaa, että tietyt taksikuskit huomattuaan turistin saattavat muutaman minuutin matkaa viedä turistia jopa moninkertaisen ajan (kentältä keskustaan menee kuitenkin aivan aikuisen oikeasti 30min-tunti riippuen kellonajasta). Onneksi vain pieni osa kuitenkin harrastaa tätä ja se onkin vähentynyt nyt, kun uusi laki tuli voimaan. Nykyään, kun taksikuskina ei enää saa olla vankilatuomion kärsinyt henkilö. On myös hyvä huomioida, että täällä maksu tapahtuu vain käteisellä ja esim paikallisbussissa kannattaa olla tasaraha kolikoina.
 
Kaupungissa olon aikana on suhteellisen helppoa löytää paikkoihin pelkän turistikartan avulla, vaikkakin henkilökohtaisesti suuntavaistoni on niin huono, että en kommentoi aiheeseen sen enempää..Jos kuitenkin perinteiset turistiajelut kiinnostavat, löytyy niitä useampikin ratkaisu, varsinkin kesäaikaan. Oma henkilökohtainen suosikkini löytyy Viking tours:lta. Kuljetusväline on sekä bussi, että vene ja sen avulla saa kattavimman kuvan kaupungista. Vikingillä on myös paras henkilökunta, mutta muita pieniä jippoja en siitä paljasta, että mielenkiinto säilyy. :)
 
 
 
Jos vasemmalla puolella tietä oleva liikenne ei hirvitä, voi Irlannissa myös vuokrata auton kohtuullisen halvalla. Tämä jo senkin takia, että vuokrausta tarjoavia yrityksiä on monta ja paikallisetkin käyttävät palveluita aktiivisesti. Jo parillakympillä saa auton päiväksi ja pientä lisämaksua vastaan saa ostettua vakuutuksen, joka turvaa kattavammin liikenteessä. Ja voin lämpimästi suositella vakuutusta, en niinkään välttämättä kokemattoman kuskin takia, vain myös niiden muiden kuskien takia. En vieläkään oikein käsitä, miten Dublin on voittanut "turvallisin eurooppalainen pääkaupunkiliikenne"-palkinnon..kröhöm..
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti